30 травня 2022 – перша зустріч робочої групи водного сектору
1 Червня, 2022
День працівників водного господарства
6 Червня, 2022

Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибним промислом

Починаючи з 2018 року 5 червня щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим (НН) рибним промислом. Цей день проводиться під егідою Організацією Об’єднаних Націй і його основною метою є підвищення обізнаності громадськості про важливість безпечного розвитку рибальства.

Саме цю дату було обрано, бо 5 червня 2016 року набрав чинності перший міжнародний договір, покликаний покласти край незаконним рибним промислам – Угода ФАО про заходи держави порту. Цей документ запобігає потраплянню незаконно виловленої риби на міжнародні ринки через порти.

Також цей міжнародний день – слушна можливість привернути увагу до зусиль, які робляться на всесвітньому, регіональному та національному рівні для боротьби з незаконним рибним промислом. ФАО схвалює всі зусилля країн-учасниць, організацій рибалок, організацій громадянського суспільства, рибопромислової галузі і споживчих груп із залучення уваги в цей міжнародний день до важливості боротьби з незаконним рибним промислом.

Безумовно, що ліквідація НН рибного промислу далеко не просте завдання, але наразі вже чітко спостерігається міжнародна рішучість просування в цьому питанні вперед. Більш того, тепер у ФАО є чинні міжнародні інструменти, які наближають до мети.
Серед них:
– Схеми документації улову ФАО (прийняті в 2017 році, які забезпечують більш досконалу і одноманітну систему відстеження риби по всьому виробничо-збутовому ланцюзі);
– Добровільні рекомендації ФАО щодо маркування знарядь лову (прийняті в 2018 році міжнародні керівні принципи маркування знарядь лову, спрямовані на ліквідацію залишених, загублених або кинутих знарядь лову);
– Глобальний реєстр рибопромислових суден, рефрижераторних транспортних суден і суден постачання (складений в 2014 році, який є сертифікованою державами базою даних судів, що беруть участь в рибопромислової діяльності).
Риба є одним із найважливіших і найцінніших харчових продуктів на світовому ринку та відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки. В середньому у світі одна людина споживає трохи більше 20 кг риби на рік.

З початком війни імпорт риби впав на 26% у 2014 році і на 50% — у 2015-му відносно показників 2013 року, тож її нинішня ескалація може призвести до ще більшого зниження. До цього призводять також більш інтенсивні та руйнівні бойові дії, масовий виїзд населення за кордон і загальне збідніння людей. Морський промисел під час війни: заблоковані моря, загарбані порти, заміновані території, знищені об’єкти та шкода довкіллю… агресора ніколи за всю історію його існування не хвилювали люди та природа.

Морський промисел, який із анексією Криму й без того значно скоротився, практично не здійснювався після початку бойових дій через морську блокаду Чорного та Азовського морів військовими кораблями Росії. Крім того, деякі рибні порти, де базувався рибопромисловий флот, окуповані (наприклад, Маріуполь, Бердянськ і Генічеськ) або перебувають під обстрілами. Лов риби здійснюється в дуже незначних обсягах лише в деяких місцях прибережної зони Чорного моря.

При цьому промисел у морях важко буде швидко відновити навіть після закінчення бойових дій і деокупації загарбаних територій. По-перше, залишені морські міни можуть становити загрозу для навігації та застосування промислових знарядь лову, по-друге, деякі морські промислові судна, які залишилися пришвартованими в місцях окупації або бойових дій, загарбники можуть пошкодити, знищити або навіть украсти.
Очевидно, що риба є одним з товарів для досягнення продовольчої безпеки, а також важливим джерелом доходу. У багатьох країнах рибальство є не тільки життєво важливим джерелом продовольства, а й гарантією забезпечення зайнятості. Тому врегулювання системи законного промислу важливе і для природи, і для суспільства.

Звичайно ж, враховуючи все це, боротьба з незаконним і нерегульованим рибним промислом є дуже актуальною і важливою задачею. Як і відновлення наших морів та портів після перемоги над рашистами.
Необхідно жити в гармонії з навколишнім світом, оберігати природу та піклуватися про здорове майбутнє нашої планети/

Все є та буде Україна!