8 червня – Всесвітній день океанів / World Oceans Day
9 Червня, 2022
15 червня щорічно відзначається Всесвітній день вітру (Global Wind Day)
15 Червня, 2022

Круглий стіл “Думки і погляди населення України щодо екологічних наслідків війни: травень 2022 року”

10 червня 2022 року представники Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства долучилися до відкритого заходу, який організували для представлення результатів опитування КМІС «Думки і погляди населення України щодо екологічних наслідків війни», обговорення основних результатів цього опитування та визначення задач та пріоритетів комунікації щодо питання наслідків війни для екології.
Повномасштабне вторгнення росії на територію України має катастрофічні наслідки. Загарбники вбивають наших людей, руйнують інфраструктуру, завдають збитків економіці, знищують житловий фонд тощо. Серед заподіяної росією шкоди окремо слід виокремити шкоду екології та довкіллю.

Злочини проти довкілля мають наслідки не лише для конкретної території та людей, які на ній проживають, а й для всього світу.
Всеукраїнське опитування «Думки і погляди населення України щодо екологічних наслідків війни» у рамках регулярного «Омнібусу» у травні 2022 року провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Проєкту APENA2, який фінансується ЄС.

Ключові завдання дослідження – оцінити рівень зацікавленості українців проблемами наслідків війни для довкілля, виявити сприйняття українцями критичності цих наслідків для себе особисто і для країни, визначити джерела отримання ними інформації про екологічні наслідки війни, рівень обізнаності по цій темі.

Загалом, метою цього Круглого столу можна визначити обговорення результатів опитування з фахівцями у сфері державних та публічних комунікацій, журналістами, визначення комунікаційних задач та пріоритетів для ключових стейкхолдерів.

До обговорення також долучилися представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, представник Делегації ЄС в Україні, представники Проєкту APENA 2 «Підтримка України в наближені законодавства ЄС у сфері навколишнього природного середовища», представник Київського міжнародного інституту соціології, представник Команди підтримки реформ при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, представники профільних громадських організацій, експерти у сфері екології, представники громадських організацій в сфері державних та публічних комунікацій, представники ЗМІ.

Результати дослідження будуть корисними для розробки рекомендацій ключовим стейкхолдерам щодо підвищення ефективності комунікацій щодо проблеми наслідків війни для довкілля. Результати опитування також будуть використані для формування комунікаційних планів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.