Вітаємо з Днем знань!
6 Вересня, 2022
8 вересня – День Десни
9 Вересня, 2022

Українські водогосподарники в Ізраїлі

Фахівці Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства у складі групи з 30 представників водного сектору України та спеціалістів з інклюзивної освіти, вирушили до Ізраїлю на двотижневий навчальний курс.

Навчання організували Посольство Ізраїлю в Україні, Ізраїль в Україні – Israel in Ukraine разом з MASHAV у рамках широкомасштабної ініціативи щодо надання допомоги та підтримки України.

З цікавого вже зараз можна зазначити, що в програму запланованих заходів додали відвідування найбільшого у світі заводу з очищення та опріснення води Sorek. Він з’явився в результаті активної національної кампанії по боротьбі з нестачею водних ресурсів. Всього кілька років тому Ізраїль гостро відчував дефіцит питної води, а надзвичайно посушливі періоди змушували владу шукати радикальні методи вирішення проблеми. Враховуючи це, країна впевнено взяла курс на побудову заводів для опріснення води та розвиток кампаній із збереження та повторного використання запасів прісної води.

Відомо, що сьогодні, завдяки методам опріснення та очищення, Ізраїль отримує 55% води, необхідної для господарчих потреб країни. Одна з найбільш посушливих країн світу перетворилася на лідера за кількістю кубометрів прісної води, яку вона тепер  активно видобуває.

Також наші фахівці у рамках навчальної програми вже відвідали тематичні лекції та ознайомилися з роботою профільних лабораторій. Зокрема, відома приватна консультантка Iрина Панкратова, розповіла водникам про використання очищених стічних вод в народному господарстві Ізраїлю.

Віримо, що наші колеги зможуть отримати важливі знання та, як результат, будуть активно використовувати ізраїльський досвід в Україні задля розвитку та процвітання рідної держави.