26 серпня 2022 року – навчання для координаційної робочої групи з питань підготовки ПУРБ
29 Серпня, 2022
29 серпня – День пам’яті захисників України
29 Серпня, 2022

Міжнародна ніч кажанів – International Bat Night

В останні вихідні серпня світова спільнота відзначає цікаве екологічне свято – Міжнародну ніч кажанів. Частіше за все це ніч з суботи на неділю.

Основною метою святкування є популяризація знань про рукокрилих та привернення уваги громадськості до стрімкого зникнення багатьох видів цих істот, яких часто починають боятися через необґрунтовані забобони.

Кажани є нічними створіннями, оскільки в них дуже погано розвинений зір, тому їм краще пересуватися в темряві, яка захищає очі від подразнення. Натомість у тваринок добре розвинений нюх та є унікальна здатність до ехолокації (засіб виявлення розташування, розмірів, структури та природи об’єктів за допомогою передачі та аналізу акустичних хвиль). Такі незвичайні здібності до аналізу навколишнього середовища, окрім кажанів, зустрічаються у невеликої кількості живих істот на нашій планеті, зокрема у дельфінів, деяких видів птахів та китів, землерийок.

Забобони щодо вампіризму цих тварин дуже перебільшені, адже лише один вид кажанів Південної Америки полює на тварин та п’є їх кров. Всі інші, які поширені майже в усьому світі, харчуються комахами.

Кажани відіграють дуже важливу роль в збережені гармонійного існування екосистем, оскільки знищують комах-шкідників, що активізуються вночі, до яких не можуть дістатися птахи, які в цей час доби відпочивають.

Збереження рукокрилих є дуже важливим завданням, оскільки знищення лісів призводить до стрімкого зменшення їх популяції. Кажани здебільшого знаходять прихисток у дуплах та печерах, а їх малюки дуже беззахисні.

В Ніч кажанів люди спостерігають за цими незвичайними істотами, розповідають реальні факти про них, популяризуючи знання про рукокрилих та необхідність їх захисту, а також створюють штучні будиночки-дупла, які розвішують потім в лісі, для забезпечення прихистку для цих істот.

Варто пам’ятати, що людина здатна врятувати від вимирання багатьох тварин, які живуть поруч з нею, і забезпечити їм комфортне існування.

Збережемо нашу планету разом!