Співпраця України та Ізраїлю у сфері управління водними ресурсами
2 Червня, 2021
Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі
2 Червня, 2021

26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії

International Chernobyl Disaster Remembrance Day

35 років тому вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів людей. 26 квітня 1986 року сталася найбільш серйозна техногенна катастрофа в історії цивільної ядерної енергетики – на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС о 1 год. 23 хв. за київським часом, з різницею у дві секунди, сталися два вибухи. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря в результаті цих вибухів, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж після вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Зокрема, за потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. В результаті аварії стався також викид йоду-131, цезію-137, стронцію-90, ізотопів плутонію та інших радіоактивних часток.

Кілька сотень працівників станції та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом багатьох днів.

Минають роки після аварії на ЧАЕС, але біль не вщухає, тривога не покидає людей… Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, боровся з лихом, щоб ціною власного здоров’я або навіть життя врятувати якомога більше людей.

Щира вдячність тим, хто займається відновленням зони відчуження та захистом суспільства і природи від шкідливого впливу радіації!