19 вересня – Всеукраїнський День працівника лісу
22 Вересня, 2021
Всесвітній день річок
27 Вересня, 2021

22 вересня – День без автомобілів – World Carfree Day

Ця природоорієнтована традиція з’явилася ще в 1998 році у Франції, коли декілька міст одночасно припинили автомобільний рух. У наступні роки цю традицію підхопили й інші європейські країни та міста, а наразі екологічну ініціативу підтримують і деякі неєвропейські країни, наприклад, такі як Канада та США.

День без автомобілів святкують за рішеннями органів місцевої влади і ніякого примусу в його проведенні немає. Як правило, в цей день оголошується розпорядження/рекомендація, де зазначено інформацію про свято і заборону їздити на автомобілях, а екосвідомі мешканці відповідно підтримують ініціативу і використовують альтернативні способи пересування. Часом акція триває більше ніж один день.

День без автомобілів в Україні офіційно не відзначають, однак такі акції проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в деяких містах України.
Мета такого заходу – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування.
Щоразу, заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміну клімату, адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло.

Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз і про них всі неодноразово чули (змінюються екосистеми, зникає та значно зменшується кількість представників різних видів флори та фауни планети, тануть льодовики, підвищується рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрям тощо).

Нагадаємо, що 14 липня цього року Єврокомісія презентувала програму для боротьби зі зміною клімату, яка повинна знизити викиди парникових газів на 55% до 2030 року. Водночас досягти нульових викидів планують до 2050 року.
Запропоновані зміни мають на меті зменшити викиди та стосуються автомобілів, судноплавства, авіації, виробництва електроенергії, опалення житла тощо.

Серед пропозицій – заборона продажу дизельних та бензинових автомобілів в Європейському Союзі до 2035 року. Водночас план передбачає розширити мережі зарядних станцій для електромобілів.
Враховуючи затверджений план дій Єврокомісії, наш уряд новим українським законопроектом пропонує запровадити поетапну заборону ввезення та першої державної реєстрації в Україні автомобілів з двигунами внутрішнього згорання, зокрема і вироблених в Україні:
– з січня 2027 року – заборона на вживані автомобілі з дизельними двигунами внутрішнього згоряння;
– з січня 2030 року – заборона нових автомобілів з дизельними двигунами внутрішнього згоряння, а також вживаних і нових автомобілів з бензиновими двигунами внутрішнього згоряння.

https://www.facebook.com/2017910498459230/posts/2923707091212895/