Всеукраїнський День довкілля
2 Червня, 2021
22 квітня – Всесвітній День Землі
2 Червня, 2021

21 квітня – Всесвітній день міграції риб

21 квітня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день міграції риб. Його мета – збереження річок для людей та риб.

Деякі з прісноводних видів — це риби, які мігрують. Вони пливуть складними системами річок і струмків до моря, і навпаки. Втім, багатьом так і не вдається досягти кінцевої мети через перешкоди на їхньому шляху: великі та малі греблі. Негативний вплив будівництва гребель, а ще зміни клімату та надмірний вилов нині є головними загрозами для мігруючих риб, таких як осетрові, вугри та лососі.
Багато видів риб здійснюють регулярні міграції, частота яких варіюється від щоденних до щорічних, а відстань — від декількох метрів до тисяч кілометрів. Міграції зазвичай пов’язані з видобутком їжі або розмноженням, хоча в окремих випадках причини міграції досі не з’ясовано.
Також поширена вертикальна міграція: багато морських видів риб вночі годуються біля поверхні, а в денний час повертаються на глибину.

Деякі великі морські риби, наприклад тунці, щорічно мігрують з півночі на південь і навпаки, слідуючи за змінами температури в океані.

Міграції риб в прісній воді звичайно коротші: як правило, вони відбуваються з озера в річку і назад з метою розмноження.

Природа чарівна у своєму різноманітті, цінуйте та бережіть її!

На нашій сторінці у Fаcebook ви знайдете ще більше цікавої та корисної інформаці