Навчання з охорони праці 12 листопада 2021
12 Листопада, 2021
Навчання з охорони праці 18 листопада 2021 року
18 Листопада, 2021

15 листопада – Всесвітній день вторинної переробки – Global Recycling Day

Щороку запаси ресурсів нашої планети зменшуються, а потреби та витрати людства стають усе більшими. Враховуючи це все більш актуальними стають питання використання альтернативних джерел енергії, економії корисних копалин та вторинної переробки сировини.

Якщо розглянути все, що ми з вами викидаємо щодня, можна помітити, що більшість відходів можна використовувати повторно, а це принесло би користь не лише користувачу та його родині, але й державі, а головне – довкіллю.
Головними завданнями вторинної переробки можна вважати боротьбу із забрудненням навколишнього середовища, вирішення проблеми обмеженості ресурсів та зниження вартості готової продукції задля покращення життєдіяльності громад за рахунок використання більш дешевої сировини.

Якщо зазирнути в минуле, то можна побачити, що День вторинної переробки бере початок у 1997 році. Саме тоді населення США вперше дізналося про America Recycle Day, тобто День, коли Америка переробляє відходи.
Це день був запроваджений екологами з метою заохочення американців, які отримали можливість здавати відходи для вторинної переробки і купувати продукцію, виготовлену з вторинної сировини.

В наш час це свято дуже актуальне, адже надає можливість популяризувати знання про важливість вторинної переробки, нагадати про її вигідні екологічні та економічні аспекти, привернути увагу населення різних країн світу, зокрема промислових структур та влади, до забруднення навколишнього середовища та стрімкого зменшення ресурсів планети і об’єднати всіх у вирішенні цих нагальних проблем.
Хоча проблема переробки відходів є спільною для всього людства, але сьогодні держави у більшості випадків ведуть боротьбу окремо одна від одної, хоча багато з них показують непогані результати.

У багатьох країнах світу екоактивісти та громадські організації в цей день організовують виставки цікавих та кумедних прикладів вторинного використання сміття, небайдужі об’єднуються задля проведення ярмарок та різноманітних просвітницьких заходів.

Прикладів вторинної переробки сировини дуже багато, але долучитися до неї можна з найпростішого. Більшість країн вже активно використовують вторинну обробку паперу, скла, пластику, а органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

Для прикладу, за результатами досліджень, близько 60 кг зібраної макулатури збережуть життя дерева, а виробництво 1 тони скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку – на 170 кг, кальцинованої соди – на 190 кг, польового шпату – на 170 кг та знизить споживання енергії майже на 40%, 1 т переробленого алюмінію (алюмінієві банки з напоїв) економить 4 т бокситів, а економія енергії на виробництво алюмінію сягає 95%.
Не залишайтеся осторонь проблем сучасності, адже здорове майбутнє людства та Землі – в наших руках.
Збережемо нашу планету разом!