Ізраїль – Україна: спільне навчання
7 Жовтня, 2021
13 жовтня 2021 – навчання з охорони праці
22 Жовтня, 2021

Навчання “Інвентаризація та дослідження гідрологічного режиму водних об’єктів”

На базі Дністровського БУВР у місті Івано-Франківськ для фахівців водної галузі підвідомчих організацій Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, спеціалісти Центра підвищення кваліфікації працівників водного господарства 14 вересня провели навчання.
Навчання розпочалася з загальної теоретичної частини, яка базується на законодавчих профільних нормах, актуальних для запрошених фахівців, та розгляду покрокової інструкції підготовки для здійснення інвентаризації водних об’єктів.
Потім відбувся розподіл слухачів на дві групи для подальшого виконання частин розробленого плану, що умовно можна класифікувати як теоретичну та практичну складову занять.
Група 1
Під час навчання в аудиторії проходили обговорення нових нормативно-правових документів у водній сфері, зокрема Закон “Про об’єднання водокористувачів”, Укази Президента (про рішення РНБО), накази Міндовкілля.
Потім розпочалися обговорення форм для збору та подання інформації про водні об’єкти і підготовка пропозицій щодо актуалізації інформації із інвентаризації водних об’єктів. Слухачі отримали можливість ознайомиттся з детальними методичними рекомендаціями щодо дослідження гідрологічних водних об’єктів та з правилами техніки безпеки при проведенні гідрологічних обстежень.
Група 2
Виїзне навчання приходило неподалік вiд Iвано-Франкiвська, на р. Днicтер у м. Галич.
Пicля iнструктажу з технiки безпеки при проведеннi гiдрологiчних дослiджень Олег Озерянець разом iз фахiвцями РОВР Тернопiльської областi продемонстрували присутнiм найпрактичніші та альтернативнi методи проведення дослiджень водних об’єктiв, якi дозволяють значно зекономити час та оптимiзувати процес за допомогою сучасних технiчних засобiв.
Зокрема, можна виділити:
– обстеження берегiв квадрокоптером,
– обліт території дроном для подальшого опрацювання аерознімків,
– надточне визначення гідрологічного режиму річки,
– визначення витрат води та їх динаміки,
– визначення вiдстаней, швидкостi течiї,
– дослiдження структури русла річки, її глибини,
– дослідження варіативності ширини та дна водойми,
– проведення аналізу антропогенних навантажень в межах МПВ тощо.
Після основного етапу занять фахівці та слухачі знову зібралися на базі Дністровського БУВР для обговорення проведених практичних експериментів та теоретичного аналізу документації і норм для підведення підсумків навчання. Користуючись нагодою, завiтали й до лабораторiї монiторингу вод Захiдного регiону – однiєї з чотирьох сучасних лабораторiй України.

Дякуємо всім, хто долучився до навчання, зокрема фахiвцям від Державного агентства водних ресурсів України; Роману Михайлюку та працівникам Дністровського БУВР за теплий прийом, чудову організацію та атмосферність; спеціалістам та слухачам з Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет, Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області, Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області за вашу підтримку та зацікавленість навчанням.