Навчання з охорони праці для державних службовців
13 Грудня, 2021
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
15 Грудня, 2021

Міжнародний день гір – International Mountain Day

Щорічно 11 грудня, починаючи з 2003 року, світова спільнота відзначає Міжнародний день гір.

20 грудня 2002 року на 57-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН підводилися підсумки проголошеного ООН Міжнародного року гір, саме тоді було оголошене створення цього свята.

У Дені гір популяризують знання про гори, їх важливість для природних систем, економіки та людства загалом.

У резолюції Генеральної Асамблеї запропоновано організовувати цього дня заходи, які пропагують значення стабільного розвитку гірських регіонів, і це дійсно намагаються активно реалізовувати в наш час через проведення конференцій, форумів, толок тощо.

Гори займають близько 5 % території України. На Заході розташовані Українські Карпати (найвища вершина Карпат та України загалом – гора Говерла, її висота 2061 метрів над рівнем моря), а на крайньому півдні — Кримські гори (найвища вершина Кримських гір – Роман-Кош, її висота 1545 метрів над рівнем моря).

Цікаво, що крім видобування корисних копалин, лісозаготівлі та наявності заповідних зон, що покликані оберігати унікальні види рослинного та тваринного світу, важливим фактором є й те, що завдяки сприятливим природним умовам, в тому числі наявності лікувальних мінеральних вод, гори України відіграють роль важливих рекреаційних регіонів.

Краса, унікальність та важливість гірської місцевості вражає. Потрібно пам’ятати про те, що навіть кам’яним велетам необхідний захист від руйнівної діяльності людини, зі збереженням нормального розвитку та функціонування їх екосистем задля здорового майбутнього нашого світу.

Збережемо нашу планету разом!