Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів
6 Липня, 2021
8 серпня – День екологічного боргу для України
10 Серпня, 2021

День працівників природно-заповідної справи

Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 7 липня визначено днем професійного свята працівників сфери формування та забезпечення функціонування національної мережі територій і об’єктів природно-заповідного фонду та системи міжнародних природоохоронних територій – Днем працівника природно-заповідної справи.

День 7 липня для професійного свята обрано не випадково, адже цей день часто асоціюється зі святом Івана Купала (яке насправді наші пращури святкували у найкоротшу ніч року перед літнім сонцестоянням, що легко підтвердити переглянувши історичні хроніки та фольклор), присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.

Щороку cимволом свята слугує певний вид папороті, квітка якого, за легендою, має чарівні властивості. Цього року символом обрано одну з найбільш рідкісних папоротей України – Міхурницю судетську (Cystopteris sudetica A.Braun et Milde). Ця ніжна рослина зростає лише у кількох місцях Карпат і основною загрозою для її існування є руйнування біотопів людиною. Але ця папороть добре зростає під пильною охороною, зокрема у заповідних лісах гірського пасма Горгани, що вказує на успішність природоохоронних заходів.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України закликає приєднатися до відзначення Дня працівника природно-заповідної справи і зробити все можливе для збереження рідної природи та екологічної рівноваги планети.

Більше інформації з цієї теми ви можете знайти на нашій сторінці у Facebook.

Збережемо природу – збережемо Україну!